Arbetsplatsen borttagen av misstag

Skillnaden mellan att jobba med IT och att arbeta i den fysiska världen är att inom IT-branschen är det ingenting konstigt om lagret du arbetar i plötsligt är borta när du kommer till jobbet på morgonen. Någon kan ha råkat trycka på fel knapp och *poff* så finns det inte mer.

Om du har tur går det att återställa från en säkerhetskopia.

Officeman – Ironman för kontorsarbetare

Inbox: 42195 olästaÖnskar du ibland att du vore en vältränad triatlet istället för kontorsarbetare, och att du ägnade dagarna åt att träna inför Ironman istället för att sitta av möte efter möte?

Nu finns en lösning, och du behöver inte ens röra dig utanför kontoret.

Unionen, i samarbete med Svenska Triathlonförbundet lanserar nu kontorsråttornas motsvarighet till Ironman: Officeman.

De tre tävlingsgrenarna, siming 3800 meter, cykling 180 km och löpning 42195 meter har i Officeman fått sina motsvarigheter i form av typiska kontorsaktiviteter.

Första grenen är att dricka 38 koppar kaffe. Med detta avklarat väntar ett mastodontmöte med 1800 Powerpoint-bilder som måste avverkas innan det är dags för finalen – att läsa 42195 mejl.

De första tävlingarna beräknas gå av stapeln i Göteborg, redan i slutet av augusti i år.

”Jag åker till molnet”

Förr i tiden var allt frid och fröjd. Mannen lämnade frun i hemmet på morgonen med orden: “Jag åker till jobbet.”

Så är det fortfarande i de flesta hushåll, med undantag för att även kvinnan lämnar hemmet, om det nu finns någon kvinna i hemmet. Eller så finns det bara kvinnor. Eller transpersoner. (Eller som i detta hushåll: tramspersoner.)

Men i framtiden då, när alla företag finns i molnet och de inte ens har något kontor. Hur blir det då? Vad ska man säga på morgonen när man går hemifrån?

– Jag åker till molnet.

???

Franskt kontor

Genom ett förbiseende tidigt imorse kör jag idag franskt här på kontoret. Det är jag säkert inte ensam om. På just det här kontoret kanske jag är ensam om det i och för sig, men med tanke på företagets omfattande verksamhet i Frankrike skulle det inte förvåna mig om vi har hundratals, ja kanske tusentals anställda som kör franskt varje dag.

Kom hit på tisdag och onsdag så du kan bli uppsagd

I november varslade företaget jag är anställd hos om personalnedskärningar. Nu är de klara med förhandlingarna och meddelar att ”under uppsägningsdagarana den 24 och 25 mars ber vi alla vara tillgängliga för samtal med sin chef.”

Vänta lite nu! Vad är det de ber oss om egentligen? Jo, de ber oss om att vi ska vara tillgängliga för att bli uppsagda på tisdag och onsdag nästa vecka.

Alltså, jag fattar inte. Var någonstans blev det fel nu? Om jag nu anar att jag riskerar att bli uppsagd från jobbet och jag dessutom vet när företaget tänker delge mig detta så är det väl snarare en anledning att hålla sig borta från arbetsplatsen?

Om man nu inte vill bli uppsagd förstås. Då kan det ju vara läge att hålla sig tillgänglig. Annars verkar det lämpligare att befinna sig så långt från arbetsplatsen som möjligt, gärna på långsemester på andra sidan jordklotet.

Vem fan vill jobba i Västra götalands län?

Som jag nämnde för ett par veckor sedan söker jag just nu nytt jobb. Tanken var och är egentligen att jag äntligen ska släppa sargen och satsa friskt på min frilanskarriär.

Men jag är ju lite feg. Vara anställd har ju trots allt sina fördelar och konjunkturen är ju inte den bästa just nu. Och fortare än Anders Borg hinner säga krispaket så har fingrarna sprungit iväg på tangentbordet och skrivit in adressen till närmaste rekryteringssajt.

Så sitter jag plötsligt där och bläddrar bland mer eller mindre begripliga kategorier och branscher, och väljer ut det som verkar intressant.

Sedan, när jag valt klart bland alla typer av jobb som finns återstår bara att välja var någonstans jag vill jobba. Och det är nu det blir lite, för att inte säga mycket underligt. För det finns ingen möjlighet att avgränsa sökningen geografiskt till ett område som är intressant.

Det rimliga vore väl kanske att jag kunde ange vilken eller vilka städer jag kan tänka mig att bo i och att jag sedan fick förslag utifrån det. Men det får jag förstås inte. Nej, istället ska jag nu välja mellan ett antal län som jag vill söka jobb i.

Jag bor i ett län. Västra götalands län. Det är ett rätt stort län. Det är så stort att det inte ens kallar sig län utan har bytt namn till region. Där, i det jättestora länet bor jag, i en stad som heter Göteborg.

I Göteborg bor jag och där vill jag söka jobb. Visst, det är tänkbart att jag skulle kunna jobba lite utanför Göteborg, kanske i Mölndal, eller Partille. Ja sen finns det ett knippe andra städer ganska långt ifrån Göteborg där jag skulle kunna tänka mig att bo och arbeta, om det nu kniper.

Men län alltså. Finns det någon människa som någonsin tänkt tanken att de vill jobba i ett visst län? Har någon till exempel hört talas om en Kungsbackabo som kan tänka sig arbete i Laholm, 13 mil söderut, men som vägrar att ens överväga ett arbete i Göteborg, 3 mil norrut, bara för att det ligger i fel län?

Jag vet inte vad som gått fel här, men någon måste ju ha råkat ut för en rejäl härdsmälta i hjärnan när de fått för sig att en göteborgare kan tänka sig ett jobb i Strömstad, Bengtsfors eller Gullspång, men är helt ointresserad av att åka tre mil till Kungsbacka, bara för att det ligger i fel län.

Det är precis som om människorna som driver de där rekryteringssajterna aldrig har sökt jobb.

Rekrytering nu och då

Då: Du ringde någon av kontaktpersonerna för att sälja in dig själv. Om du var tillräckligt bra säljare kunde du hoppa över den tidsödande processen med ansökan och urval och komma på intervju direkt.

Nu: Du ringer en av de två kontaktpersonerna men upptäcker att det inte finns något att prata om. All nödvändig information om jobbet finns att läsa i annonsen, får du veta och att gå förbi rekryteringsprocessen är bara att glömma.

Då: Du sammanställde din meritförteckning och författade ditt brev, skrev ut alltsammans på fint brevpapper, undertecknade och skickade med post till företaget du tänkt dig att jobba på.

Nu: Du går till företagets webbplats och får ägna en halvtimme åt att lista ut hur du ska bära dig åt för att söka det där jobbet du hittat. Sedan lägger du ytterligare 45 minuter på att först skapa ett konto och sedan fylla i olika mer eller mindre väl fungerande formulär i webbläsaren. Slutligen kan du, på nåder, få stoppa in din egenhändigt författade pamflett i en smal springa längst ned. Om har skrivit den i rätt program.

Då: Du ringde efter ett par dagar för att kolla läget och se till att just din ansökan hamnade längst upp i högen. Sedan ringde du igen efter en vecka om inget hänt.

Nu: Du får ett referensnummer så att du kan gå in på en svårbegriplig webbsida för att få veta att du är ”under consideration”. Efter fyra veckor är jobbet plötsligt tillsatt.

Då: Du gick på en intervju som var en tämligen ostrukturerad tillställning, genomförd på ett föga vetenskapligt eller metodiskt sätt. Ibland fick du komma tillbaka flera gånger eftersom det var så svårt att komma till saken.

Nu: Du tillbringar fyra timmar vid en dator med att göra olika mer eller mindre vetenskapliga personlighetstester. Sedan får du diskutera resultatet med någon HR-person i en halvtimme. Spektaklet avslutas med att du får träffa chefen som ägnar 55 minuter åt att visa en Powerpoint-presentation och därefter lägger fem minuter på att diskutera dina löneanspråk och vad du tycker om kvinnor och negrer.

Då: Du fick ett brev hem som talade om att ”Nej, tyvärr blev det inte du som fick jobbet, men vi behåller din meritförteckning om du inte har något emot det.”

Nu: Du får väl gå in på webben och kolla själv, din latmask! Kanske att vi skickar ett mejl till dig, om du är snäll. Din personliga information inklusive det där slarvigt skrivna brevet med femton stavfel i ligger tryggt lagrad i vår databas för all framtid.

Spy- och gnällmöte

Nej, nu har jag en idé! Eftersom det bara regnar ute får vi roa oss inomhus istället. Jag föreslår att vi ägnar dagen åt ett virtuellt spy- och gnällmöte.

Nu vill jag att vi alla hjälps åt och gnäller riktigt ordentligt och verkligen försöker övertrumfa varandra i att beklaga sig.

Använd kommentarsfältet och gör ditt bästa, så blir även denna regniga dag en minnesvärd dag.

Korvlunch med det lilla extra

Idag tar vi en enkel grillad med bröd till lunch. Fast vi låter oss inte riktigt nöja med det enkla, utan lyxar till det med ett glas rosé.

Skall bli intressant att se hur eftermiddagen artar sig när vi tagit oss tillbaka till kontoret…

Tag med dig Herr Regn också

Regn utanför fönstret Regnet vräker ned utanför fönstret och det är motvilligt som vi här på redaktionen annonserar att det nu officiellt blivit höst och att det är slut på det roliga för denna gång.

Nu blir det bara jobb, jobb, jobb, jobb och jobb, hela långa mörka vintern. Tills nästa gång det ljusnar – i april eller så.

Vi ger dock inte upp för det utan lovar att fortsätta förstöra ert dåliga humör med dagliga tokigheter som får Peter Wahlbeck att verka normal och sansad och helt enkelt blekna i jämförelse.

Välkommen september! Det var längesen. Jag kan inte påstå dig att vi saknat dig men för all del, kom in! Tag med dig Herr Regn också. Och Fru Slask.

Sensationellt spritfynd i badrum

Spritflaskan som förklarar ett och annat

Vid en arkeologisk utgrävning av badrummet här på redaktionen gjordes idag ett intressant fynd. Under golvet, väl gömt i bjälklaget, hittades en urdrucken flaska sprit, vilket väckte stor munterhet bland de närvarande.
Absolut rent brännvin - i originaltappning

Det är alltså en flaska Absolut rent brännvin, som någon byggnadsarbetare satt i sig på jobbet för sådär 22 år sedan. Eller för 72 år sedan. Sprit är det i alla fall och det skulle kunna förklara ett och annat.

Mer än en gång under utgrävningen har frasen ”De måste ha varit fulla när de gjorde det här” yttrats och här har vi alltså bevis för att så faktiskt har varit fallet.

Experter från riksantikvarieämbetet har nu kallats in för att datera flaskan och säkra eventuellt ytterligare fynd.

Redaktionen för syrrans granne funderar allvarligt på att låta bygga en monter åt flaskan i det snart nyrenoverade badrummet.