Läsartävling: Varför behövs FRA-lagen?

Ingvar Åkesson, Anders Wik, Per Schlingmann… Makthavarna har stått i kö de senaste dagarna för att få förklara varför FRA-lagen egentligen behövs. Den behövs ju tydligen inte av de skäl som angavs under riksdagsdebatten innan lagen slutligen klubbades igenom, nämligen för att skydda mot yttre hot, terrorister eller talibaner i Afghanistan.

Fast det har inte varit så mycket förklaringar om varför den behövs. Mest har det varit dementier av tidigare förklaringar. Faktum är att efter de motstridiga uppgifter som kommit fram under den senaste veckan återstår nu ingen förklaring alls till varför FRA-lagen behövs. Ingen av de inblandade verkar ha en aning om vad den skall användas till.

Det är här ni kommer in, kära läsare. Vi inbjuder nu er till att komma med förslag. Kom in med din egen alldeles förklaring till varför FRA behövs. Ingen idé är för dum eller konstig. Bland förslagen kommer vi att kora en vinnare som förutom ära och berömmelse får… Ja, det blir en överraskning.

Nytt parti skapar oreda i leden

Både v och kd ligger nära fyraprocentspärren i Sifos juni-mätning och allianspartierna fortsätter tappa mot oppositionen. Som om inte det vore nog hotas nu de etablerade partierna av ett större parti morötter som snabbt stigit i popularitet.

Frukt- och grönsakshandlare Nils Ryding från Mjölby berättar att partiet dök upp på marknaden i slutet av förra veckan. Ingen är riktigt säker på varifrån partiet kommer men enligt Nils Ryding säljer de oranga godsakerna bra.

– Morötterna går åt som smör i solsken. Kunderna nästan sliter buntarna ur händerna på varandra på torget, säger han nöjt.

Kvaliteten är hög och försäljningspriset lågt. Trots detta antyder Nils Ryding att han gör bra förtjänst på affären. Hur bra vill han inte berätta.

– Jag fick till ett riktigt bra pris är allt jag kan säga.

Konkurrensen om kunderna beskrivs som mördande och handlarna håller hårt på information om inköpspriser och förtjänst. Att många gör god förtjänst är dock inte någon hemlighet. Det nya partiet har verkligen inte gjort tillvaron sämre för Nils Ryding.

– En sån här vecka till så har jag nog för en riktig långsemester för hela familjen, säger han nöjt.

Carl Bildt: Historien om att leva i en glasbur

Att Carl Bildt lever i en glasbur tror jag de flesta uppfattat. Han befinner sig i en annan värld. Den stora frågan är om Carl Bildt själv inser detta, eller om han lever så isolerat att han inte uppfattar vilken bild han förmedlar av sig själv.

Att Carl Bildt gillar att leka med listiga reportrar som försöker ställa luriga frågor är väl dokumneterat. Det har också stundtals varit välförtjänt och riktigt underhållande. Det är svårt att glömma hur han fullständigt lurade brallorna av Lars Adaktusson och KG Bergström 1994, när de försökte lura honom med ett dunkelt resonemang om bilarna i norra Grekland.

Det gick bra för Bildt. Det var underhållande. Jag tror de flesta tyckte att det var underhållande redan då. Carl Bildt tyckte garanterat att det var underhållande.

Vad som inte är lika underhållande, utan snarare tragiskt, är att se hur detta, att lura journalister, förefaller ha blivit ett tvångsmässigt beteende hos Carl Bildt.

Förstår han verkligen inte att det inte fungerar; att människor ser rakt igenom det han säger och att han inte alls väcker folks sympati?

Det fungerade 1994 därför att reportrarna var dåligt förberedda och försökte sätta Carl Bildt på plats med illa genomtänkta frågor om skitsaker, men det betyder inte att det fungerar 2007 när det finns fullt legitima frågor som en massa människor tycker bör diskuteras.

Det här är bara tragiskt. Det värsta är att det bara bidrar till att öka avståndet mellan människor och politiker. Jag tror inte du behöver det, Carl Bildt. Jag tror inte du har något att vinna på det. Du må ha hur gott rykte som helst ute i världen, men vi här hemma i Sverige som du förväntas representera i ditt arbete är bara trötta på ditt tramsande.

Carl Bildt, du är en idiot!